Když zvukař tančí

31. 07. 2019 15:13:26
Nooóóó, řekněme, že se pohybuji jakž takž do rytmu. Tancem bych své rozkodrcané pohyby nenazýval, ale přesto. „Jak se pozná, že je zvuk dobrý?“, ptá se můj přítel. „Že zvukař tančí!“, dodává s úsměvem.

Včera jsme se v pět hodin sešli za Spolkovým domem v našem královském městě Podivíně a řešili, jestli přestane pršet čili nic. Přijela kapela P.R.D.I. a jako zázrakem se objevilo sluníčko, déšť ustal. Dime-ho stavět, rozhodl Zdeněk, tož jsem se také přidal. Nosili jsme bedny, zesilovače, světla, kabely, stojany, makrofóny a veškerý ten zvukařský herberk. Stavět, zapojovat, nastavovat makrofóny a každému zdroji zvuku přidělovat nějakou tu šavli v míchačce. Prostě normální práce, až na to, že bylo dusno a vlhko jako prase. Zpotění jsme byli jako saranče po dosedu na Rommelův tank u Benghází.

Pak to teprve začne, nastavovat každý jeden a každý druhý nástroj. Mám mít na kicku attack 0,46ms, release 373ms? Nebo nastavit jinak? Kompresor je celkem jasný, ratio stačí na 2,6:1 attack a release na auto. Na equalizeru musím posílit 70Hz o 4 dB a 240Hz musím utlumit o 5dB, jinak bude dunět. Tečku nebudu nastavovat, do tohoto žánru se nehodí. Bicí dávám tradičně do subgoups A, kterou nastavuju na -4dB, stejně jako kick samotný. U bicích musím projít ještě snare, high tom a floor tom, hihatku a overhead a mám je. Konečně můžu spustit basu,tři kytary a housle, zároveň nezapomenout na zpěváky a odposlechy. U takovéto malé kapelky se jedná o nastavení cca 60ti šavlí. Naštěstí šly monitory velmi rychle, krátká zvukovka, aby se neřeklo, že na to kašlu. Kluci si jdou utřít čela od potu a nachystat si repertoár. V těch chvílích si procházím záznamy na GEQ – budu muset upravit celkový EQ na masteru někde kolem 250Hz a potom kolem 4kHz.

Ani se nestačím převléct a kapela je zpátky, krátký úvod a už je tu první písnička a druhá. Za pochodu se převlékám do suchého, drobné úpravy na mixu a můžu vyrazit mezi lidi. Další úpravy matlám na dotykáči, chodím kde tu a kontroluji mix a jestli se mi nekroutí prsty u nohou. To je známka nějakých potíží v celkovém mixu.

Zvukařina je profese nevděčná, každý má jiný názor na to jak má co znít. Většina lidí ani netuší, že výsledek zvuku je méně než kompromis. Každý makrofón nebere jenom zdroj zvuku, u kterého je postaven, ale také své okolí. Nejhorší na tom je, že s patřičným proximiti effectem, který dělá ve zvuku většinou děsný..... no, jak to říct, abych se vyhnul slovu, které je mimo jiné synonymem pro nevěstinec. Tak si ho tam prosím dosaďte sami. Když si kapela nastaví hodně hlasitě odposlechy, tak je diváctvo také slyší, ale mírně zpožděno, působí to, jako když se vám vrací ozvěna z rozpálené trouby. Za to zvukař vážně nemůže a pódium, nechtějte, abych používal expresivní slova, jenže na pidipódiu, jsou všichni bigbíťáci tak blízko u sebe, že z makrofónu na snare leze kytara a basa. O overheadu ani nemluvě, tam je fakt všechno. Dělá to nízká umělohmotná střecha, ještěže aspoň ty boky jsou průzvučné.

Jak si tak chodím kolem a kolem, zastavuji se s kamarády, každý prohodí nějaké to slovíčko, kapela je oprávněně chválena. Já zapomínám na detaily a radši se bavím hudbou, neodolám a zatahuju slunce mého života do vysoké trávy a motáme se před pódiem. Dokonce i moje žena má problém s ladnými pohyby, tráva je fakt vysoká. Líbám ji na ústa, objímám a myslím na Marii, měla by z nás radost. A tak si tančím, tančím a rád. Kdo by si myslel, že zapomínám na zvuk, ten se vážně hodně plete, zvukaři ho mají pod kůží pořád. Neustále máme zkažený poslech všech koncertů, pořád analyzujeme a čucháme každý nimr ve zvukových kuloplochách. Nabroušená ušiska nás nenechají na pokoji, slyšíme každý nástroj zvlášť a zároveň všechno dohromady. Mračíme se, když se nám něco nelíbí a tančíme při opaku. Jsme parta bláznů. I při tanci pořád měním nastavení effectů na vokálech, tu se mi zdají příliš měkké a tu zase příliš výrazné. Je to věda udělat je přesně podle mého zhýčkaného ucha.

Ani se nenaděju a

Koncert končí - opona padá,
Do hlediště - teď vstup si žádá,
Nic které přichází,
jen tu pár lístků rozhází.

Světla hasnou - úsměvy mizí
svět se ztenčil - jenom tvou vizí.
Zas dal jsem víc než bral,
v zákulisí klaun zašeptal:

Nekoná -hej hej hej
pro tebe - hej hej hej
křič se mnou - hej hej hej
do ticha - hej hej hej.

Citace: Koncert končí – Petra Janů

Celý náš cirkus balíme, stohujeme do vozíku, shazuji bedny, padají na zem. Ta slova co mi maně vyklouznou z úst – dědečku, já vím, že bych je neměl používat, promiň. Odjíždím do noci a sedím s děvčaty, teplá plzeň mi ohřívá útroby.

Pohoda jazz.

Váš Metoděj - mistr zvuku z Podluží, podivín a Podivínšťan

Autor: Metoděj Skřeček | středa 31.7.2019 15:13 | karma článku: 15.31 | přečteno: 484x

Další články blogera

Metoděj Skřeček

Jak měla moje žena nudlu na ňadrech

Perex je u blogů vždycky záludný, co do něj svěěěřit? Váhám a pak tam něco vetknu, né tak dnes. Dnes na něj kašlu.

14.3.2024 v 16:25 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 409 | Diskuse

Metoděj Skřeček

Jak jsem dostal dar

V minulém blogu jsem psal o smutku zvukařově, dnes je to jiné, dnes jsem rozjásaný a mám dobrou náladu.

12.2.2024 v 14:41 | Karma článku: 10.74 | Přečteno: 184 | Diskuse

Metoděj Skřeček

… jen tiše tichounce sténat…

Jsou dny, kdy člověk jaksi pozapomene vítězit, vyhrávat či porážet svoje démony. V ústech pachuť vrabčího srdíčka....ale o tom později.

5.2.2024 v 17:09 | Karma článku: 9.56 | Přečteno: 281 | Diskuse

Metoděj Skřeček

S Bohem je to sladší, Metoději

Název tohoto blogu jsem převzal od prohlášení mé vnučky, k jejímu bratranci. Někdy jsou dětská rčení tak kouzelná a mnohoznačná, že je stojí za to citovat.

7.8.2023 v 12:33 | Karma článku: 18.39 | Přečteno: 407 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 223 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 92 Celková karma 12.69 Průměrná čtenost 734

Jmenuji se Metoděj Skřeček a jsem mistr zvuku a působím na naší slunné Jižní Moravě. Můj WEB

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...