Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tříkrálové koncerty s vůní Levandule

Máte rádi koledy, lidovou hudbu, sborové zpěvy a zvyky našich předků? Já si moc a moc užívám, když se takového bláznovství mohu účastnit. Jenomže letos jsem ochořel, beru antibiotika, potím se jak herec před generálkou na rovníku.

Teď jsem v posteli, čaj mám vypitý, brýle na nose a je mi jakž takž. Když jsem po Silvestru zjistil, že ta náhlá únava není jenom následek nezřízeného pití čaje z předešlého dne, ale opravdová nemoc doprovázená tou děsivou rýmou, bolením hlavy, třeštěním a pocením se, pojala mě hrůza. Budu zvučit Tříkrálové koncerty Levandule. Tu už z mých blogů znáte a víte, že patřím k jednomu z rodinných klanů, které mají tu čest a radost pomáhat či působit na jejich koncertech. Každý z nás jistě zažil skutečnost, že musíte překonat sama sebe a i v nemoci zabrat. Nejsou to většinou žádné dobré zážitky, bývá to prostě jenom splněná povinnost. A když jste k tomu zvukař, který je závislý na dobrém sluchu, ale máte ucpané všechny dutiny, tož to bývá (dámy prominou) porod.

V Čejkovicích v kostele už máme nachystanou techniku, začíná zkouška. Probíhá tak rychle, že nestačím vnímat co se kolem mě děje. Kluci Tom a Filip vyfasovali hendky a musím uznat, že v jejich věku je ovládají líp než mnozí profíci. Možná je to tím, že mě poslouchají, když vysvětluji techniku práce s mikrofonem. Cítím jenom tekoucí pot z čela, zapocené ruce, všechno vlhké a nepříjemné. Pravdou je, že jediné co stojí za to, je hudba. Tři sbory, cimbál, klávesy, zpívající anděl, pardon, Michal Janošek a náš Adam na housle. Ještěže jsem měl před koncertem čas si v klidu propísknout vazbu - tu akustickou. Tu mají zvukaři obzvláště rádi. Ale je tu konec a velký aplaus, ten oprávněně patří Levanduli a jejím hostům. Máme uklizeno, cesta domů je za námi a já si můžu konečně odpočinout.

Ráno je děsivé, zase jsem jak po koťatech a to mě čeká ještě odpolední koncert. V Dolních Bojanovicích je kostelík mnohem menší než v Čejkovicích, takže mám část mikrofonů před aparaturou. Jímá mě hrůza, ten u cimbálu a Michalův bude v pohodě, tam obavy nemám. Ale část sólistů a část mužského sboru musí na boční mikrofony. Nutně potřebuji zvukovou zkoušku, ale ne s muzikanty a zpěváky, potřebuji vědět co mi budou ty mikrofony dělat a jak se budou chovat vůči akustické zpětné vazbě. Ideální by bylo, kdybych ...... ále nechme to, stejně není čas. Před koncertem bude ještě požehnání, takže už nás věřící očima vyhánějí z kostela. Michal si taky potřebuje ještě vyzkoušet jednu písničku, ale musím ho přerušit. Má zoufalé oči, které hovoří a jeho potřebě, ale tu moji chápe taky. Aspoň nahrubo projedu co potřebuji a Michale jeď. Odcházíme do nedaleké hospůdky. Převlékám se do suchého, jsem mokrý tak, že ze sebe nemůžu servat šaty. Teď potřebuji chvilku klidu, naplákám před Sluncetem mého života a oba na mě se Zdenkem hledí, co že to zase brblám.

Začíná koncert, hudba zní jako z partesu. Mám pocit, že se vznáším, sólisti chodí k mikrofonům líp, než jsem mohl doufat. Fejdry pohybuji jenom minimálně. Vlastně tu ani nemusím být, jsem zbytečný a šťastný. Michal zpívá tu s cimbálem tu sám. Prostory chrámu Páně jsou plny jeho hlasu, je mámivý jak zpívá z celého srdce. Je naplněn láskou k hudbě i lidem, kterým zpívá. A se sborem? Nevím jestli kůry andělské v nebi nebyly v tu chvíli plny závisti a zároveň plny radosti z linoucích se tónů. Ženy, muži i dítky odhalovali své duše zpěvem koled. I ti malí chodili k mikrofonu, jakoby mi chtěli udělat radost. "Když si Metošu nemocný a mosíš tu s nama byt, tož ti děláme radosť!" Jako bych je slyšel a Tom s Filipem zrovna tak. Vím, že hendky se pro jejich barvu hlasu moc nehodí, ale jsou pro konferenciéry pohodlné a je jim velmi dobře rozumět. Jsou to malí kluci, starší má snad 13 let, asi nevím. Obdivuji je, mají mikrofony přikované k ústům, při pohybu hlavou jdou s mikrofonem s sebou, nádhera. Jsou krásně slyšet jejich básně, texty a každý vtípek je jasný a srozumitelný. Nehuhňají, hovoří jasným hlasem, rytmus přizpůsobují prostoru i významu slov.

A je tu náš Adam, bere housle do rukou a hraje. V necelých 16ti letech hraje krásně své variace. Housle se rozléhají v klenbách chrámu, klesají k nám každému do srdce. Adam má zavřené oči a hraje, užívá si to. Oči otevírá, zrak sklouzl do partitury a ztratil se. Ty chvíle, když hudba přestane znít jsou dlouhé, předlouhé. V přírodě by v té době vznikly a zanikly celé zvířecí druhy. Každá desetina vteřiny je pro něj jako tisíciletí. Nadechuje se, pokládá šmytec na strunu, jemně se jí dotkne. NIC! Opět se nadechne a začne hrát, zavírá oči a ta hudba je najednou jiná. Před tím hrál šikovný chlapec, teď hraje muž. Muž co ví, co zažil ztrátu, bolest z chyby, co zná naději, ví o svém umění i o nedostatcích. Je to hudba, kterou může zahrát jenom ten co umí a má srdce plné lásky k hudbě a stejně jako Michal před chviličkou, srdce plné lásky k lidem, kterým hraje. Ty chvíle, když hudba přestane znít, jsou chvílemi osamění. Jsme sami se svými vinami, chybami i hloupostmi, které jsme udělali. Zároveň jsou také poučením, probuzením toho lepšího v nás, jsou plné síly a odhodlání, kdy si každý z nás říká, že to vzdát nemůže a nechce. Ty chvíle jsou velmi cenné, pokud v nás probudí naši duši plnou naděje, lásky a víry. Zocelují nás a dělají z chlapců muže. Nevím, jestli se někdy modlíte, ale toto jsou chvíle pravé a upřímné modlitby. Nic nežádáte, dáváte, dáváte lidem radost a pohodu.

Neznám nic krásnějšího na světě než, když se parta lidí rozhodne jenom tak pro radost svou a druhých něco udělat. Ano jistě i pro sebe, ale hlavně pro nás ostatní. Měsíce se schází desítky lidí a dětí. S naší Janou se chystají na koncerty pro ostatní. Tříkrálové koncerty, které jsou oslavou narození děťátka. Jsou také oslavou Boha, i když mnozí z nich nejsou věřící. Jsou oslavou lásky k naší vlasti, naší řeči a hrdosti na díla, která můžeme zpívat. Jenom tak pro radost nás posluchačů, věnují hudbě dlouhé měsíce a hodiny. Pak nastane ta chvíle a oni zpívají a z jejich srdcí k nám plyne proud hudby, zalévá vaše srdce, plní naše duše mírem a láskou.

Zapomínám na to že mi po tvářích stéká pot, že mi ani trackball vlhkem nefunguje, jsem jenom šťastný. Mrkám na mou ženu, usmívám se na ni a ani nedýchám. Z dáli cítím její lásku, je také omámena hudbou a šťastná, že tu mohla být. Těším se na její objetí, ale až doma, až projdu očistou ve sprše.

A vy ostatní co nechodíte na Tříkrálové koncerty, vězte, že o hodně přicházíte, přicházíte o lásku svých bližních, kteří pro vás připravili hody pro srdce i duši.

 

Metoděj Skřeček -  mistr zvuku z Podluží

 

Autor: Metoděj Skřeček | úterý 7.1.2020 11:52 | karma článku: 12,04 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Metoděj Skřeček

Jak měla moje žena nudlu na ňadrech

Perex je u blogů vždycky záludný, co do něj svěěěřit? Váhám a pak tam něco vetknu, né tak dnes. Dnes na něj kašlu.

14.3.2024 v 16:25 | Karma: 17,79 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Jak jsem dostal dar

V minulém blogu jsem psal o smutku zvukařově, dnes je to jiné, dnes jsem rozjásaný a mám dobrou náladu.

12.2.2024 v 14:41 | Karma: 11,09 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

… jen tiše tichounce sténat…

Jsou dny, kdy člověk jaksi pozapomene vítězit, vyhrávat či porážet svoje démony. V ústech pachuť vrabčího srdíčka....ale o tom později.

5.2.2024 v 17:09 | Karma: 9,93 | Přečteno: 291x | Diskuse| Kultura

Metoděj Skřeček

S Bohem je to sladší, Metoději

Název tohoto blogu jsem převzal od prohlášení mé vnučky, k jejímu bratranci. Někdy jsou dětská rčení tak kouzelná a mnohoznačná, že je stojí za to citovat.

7.8.2023 v 12:33 | Karma: 19,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Díky lékařům i zdravotním sestrám.

Vlastně je to o politice, o mé vlastní politice. O mém postoji a také o úžasných lidech, o zdravotnících.

26.9.2021 v 10:50 | Karma: 18,14 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 12,94
  • Průměrná čtenost 734x
Jmenuji se Metoděj Skřeček a jsem mistr zvuku a působím na naší slunné Jižní Moravě. Můj WEB