Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filipe, Petře- přátelé!

Před časem jsem na FB sdílel příspěvek pana Halíka. Moji přátelé Petr a Filip se k němu poměrně negativně vymezili. Dnes je můj blog o politice.

Na tyto reakce jsem neodpověděl, chtěl jsem si nechat trochu odstup. Někdy je dobré chvíli přemýšlet o odpovědi, než reagovat zbrkle. A tím pádem kamarádům třeba nechtěně ublížit. Na druhé straně je třeba, abych bral jejich argumenty vážně a nezlehčoval je. 

Jestliže mi někdo dovede přesvědčivě dokázat, že nesprávně soudím nebo jednám, milerád své mínění změním; neboť hledám pravdu, kterou ještě nikdy nikdo škodu neutrpěl. Škodu mívá leda ten, kdo setrvává ve svém klamu a nevědomosti.

Citace: Marcus Aurelius Antoninus

A tak jsem se zamyslel, pročetl některé statě paní Hany Lipovské a také část rozhovorů s ní. Chtěl jsem si o ní udělat lepší obrázek. Ne nechci ji soudit, to není můj úkol. Oba jsme římští katolíci a víme, že nás může a bude soudit jenom Bůh. Na druhé straně, pokud jsem byl přítelem Filipem upozorněn na možnou chybu mého úsudku, prosím nenechal jsem to jenom tak ležet.

Paní Lipovské rád musím přiznat některé myšlenky, s nimiž velmi souzním. Jenom tak namátkou dvě z nich:

Ministryně financí na přelomu roku uvedla, že náš dluh klesá. Technicky vzato je to pravda: poměr dluhu k hrubému domácímu produktu skutečně klesl, ovšem pouze díky růstu našeho hospodářského výkonu. Připomíná to novoroční předsevzetí jednoho mého statnějšího známého, který svůj boj se svou neuspokojivou váhou glosoval slovy: nebudu se snažit hubnout, raději si dám závazek, že vyrostu o pět centimetrů. Ani my jsme, co se státního dluhu týče, nezhubli, jen jsme o trochu povyrostli.

 

Prosazení důchodové reformy bude vždy váznout na konfliktu zájmů voličů-budoucích důchodců a voličů-současných důchodců. Reforma důchodů je navíc spojena s celkovým přístupem země k rodině, k lidskému životu i ke smrti. Podpora matek samoživitelek, snaha o co nejrychlejší návrat čerstvých maminek do zaměstnání nebo umělé prodlužování doby studia prohlubují závislost lidí na kafkovských úřadech a naopak oslabují základní solidární vztahy v rodině. Podpora euthanázie naopak dává radikálním reformátorům do rukou nástroj stejně nebezpečný, jako byly potraty v rukou čínských populačních plánovačů. Hospodářskou reformu zkrátka nelze dělat bez základních hodnot – a naopak mizerně provedená reforma může zemi uvalit do hodnotového marastu.

Citace: Ing. Hana Lipovská

Na straně druhé, mnohá její vyjádření musím označit za řekněme z říše zlých snů. To když večer vyplením ledničku a probudím se zpocený z podivného snu. Upřímně řečeno, nemyslím si, že by paní Lipovská měla měnit své názory, to je věc její a na své názory má právo stejně tak jako každý z nás. Pravdou ovšem je, že mě velmi udivuje ta zvláštní směs úhlů pohledů. Ale což, je to mladá a jistě i příjemná žena a ať si své sentence klidně přednáší veřejnosti. Např.:

Tak, jako jsme 21. srpna 1980 neslavili dvanáct let od vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, tak neslavíme a nemůžeme slavit ani 1. května 2016 dvanáct let od vstupu naší země do EU,“ napsala doslova Lipovská.

Dále prohlásila: „že čeští občané po zkušenostech s nacisty a s komunisty zůstávají obezřetní a neženou se do otroctví tak bezhlavě jako některé státy západní Evropy.“

„Pozitivního a dobrého na našem členství v Evropské unii není naprosto nic.“

Citace: Ing. Hana Lipovská

Pokud mám říci, co mě na té ženě zaráží je ten občas velmi agresivní styl, kterým své podivné názory předkládá veřejnosti. Pokud vezmu v úvahu, kdo je v jejím okolí a kdo ji navrhl do rady ČT, pak se můj pohled na ní ještě více rozostřuje. Oba jsme křesťané já i ona, oba jistě Boha milujeme a snažíme se žít tak, aby nás po posledním soudu přijal mezi své věrné. Moje cesta je plná výmolů, velkých hříchů a chyb, a jestli něco vím dobře, tak pouze to, že Bůh je pro mě Pravdou a Láskou. Snažím se, byť velmi klopotně, nešířit kolem sebe nerudnost a zlobu. Ano vidím kolem sebe zdvižená obočí a vím, co tím chtějí mí přátelé říci. Nejsem rozhodně vzorem pro ostatní a jsem jako většina podlužáků vztekloun. Tak co jí vlastně vyčítám, co mi na ní vadí? V jistém smyslu slova jsme si podobni.

Možná bych měl nejdříve odpovědět Petrovi na jeho poznámku, že to má pan Halík popletené, proč a jak může demokracii vadit demokratická volba kohokoliv.

V té věci mám poměrně jasno, demokracii často likviduje demokratická volba nedemokratických stran, hnutí. Snad ani nemusím připomenout rok 1946 v naší zemi nebo demokratickou volbu Hitlera a nemusíme hledět do minulosti.

Demokracie (řecky ??µ??????? demokratía, doslovně „vláda lidu“) či lidovláda je forma vlády, ve které má lid právo volit zákonodárce.

Od doby jejího vzniku je jasné, že demokratická vláda bez svobody občanů a bez účinné kontroly vlády a zákonodárců, fungovat nemůže. A zde právě souhlasím s panem Halíkem. Svoboda je v našem státě brána něco jako hrnek kafe. Dostaneme ho, vypijeme a co dál? Mnozí naši občané pozapomínají, že za svobodu se musíme neustále brát. Už Václav Klaus starší velmi dobře věděl, že pokud budeme mít svobodné a suverénní občany, firmy a podnikatele, tak se mu bude těžce vládnout. Jeho úporná snaha o potlačování občanské společnosti, likvidace samosprávy v podnikatelské sféře a i v rovině občanské vedla k velmi pomalému vzniku občanské společnosti. Ta dnes díky všeobjímajícímu dozoru státu nad vším vede k takovým absurditám jako je EET pro prodej piva na vesnické tancovačce. K odvádění daní z tomboly na plesech a podobným hovadinám. A je to naše chyba, že si to necháváme líbit. Jediná cesta vede k jasnému občanskému postoji, v němž jasně a hlasitě řekneme, tož to ne vládo (bez ohledu na to, o kterou jde). No a co se dotýká kontroly vlády, ta se v demokracii vede pouze v parlamentu a svobodnými médii. A naše slunce jasné náš pan premiér to velmi dobře ví, proto koupil většinu médií a druhou část ovládá nepřímo – reklamou, tedy tou zadanou nebo, když se „vám“ nelíbí co chci, abyste psali, tak tou nezadanou.

Tak jsem se oklikou dostal k paní Lipovské a k radě ČT. Ta milá žena mi vlastně ani nevadí, jenom jsou mi proti srsti její postoje. Pokud si myslí, že prospěje tomuto národu tím, že přiměje zaměstnance a redaktory ČT, aby přestali, jako téměř jediné médium, kritizovat vládu za její přešlapy, tak já si to nemyslím. A už její první kroky v radě ČT mě utvrzují v přesvědčení, že není ani nezávislá a ani neprospěje tomuto národu.

Takže opět a znovu říkám, podepisuji slova pana Halíka, cituji:

Zejména mne znepokojuje volba Hany Lipovské, protože její úzké spojení s Janou Bobošíkovou, komunistickou kandidátkou na prezidenta a zároveň souputkyní klausovských protievropských nacionalistů, vzbuzuje nepříjemné vzpomínky na televizní krizi a ostudnou pseudonormalizační "bobovizi" před 20 lety; stydím se za to, že tuto osobu pomohly do rady dosadit jisté církevní kruhy. Snahy politiků ANO, KSČM, SPD a Trikolóry zničit liberálně-demokratickou politickou kulturu a posunovat krok za krokem náš stát nebezpečným směrem, kterým se vydalo Maďarsko a Polsko, nesmí zůstat bez odezvy.

   

Zdraví vás Metoděj Skřeček - mistr zvuku

 

Autor: Metoděj Skřeček | středa 10.6.2020 13:17 | karma článku: 14,39 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Metoděj Skřeček

Jak měla moje žena nudlu na ňadrech

Perex je u blogů vždycky záludný, co do něj svěěěřit? Váhám a pak tam něco vetknu, né tak dnes. Dnes na něj kašlu.

14.3.2024 v 16:25 | Karma: 17,79 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Jak jsem dostal dar

V minulém blogu jsem psal o smutku zvukařově, dnes je to jiné, dnes jsem rozjásaný a mám dobrou náladu.

12.2.2024 v 14:41 | Karma: 11,09 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

… jen tiše tichounce sténat…

Jsou dny, kdy člověk jaksi pozapomene vítězit, vyhrávat či porážet svoje démony. V ústech pachuť vrabčího srdíčka....ale o tom později.

5.2.2024 v 17:09 | Karma: 9,93 | Přečteno: 291x | Diskuse| Kultura

Metoděj Skřeček

S Bohem je to sladší, Metoději

Název tohoto blogu jsem převzal od prohlášení mé vnučky, k jejímu bratranci. Někdy jsou dětská rčení tak kouzelná a mnohoznačná, že je stojí za to citovat.

7.8.2023 v 12:33 | Karma: 19,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Díky lékařům i zdravotním sestrám.

Vlastně je to o politice, o mé vlastní politice. O mém postoji a také o úžasných lidech, o zdravotnících.

26.9.2021 v 10:50 | Karma: 18,14 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 12,94
  • Průměrná čtenost 734x
Jmenuji se Metoděj Skřeček a jsem mistr zvuku a působím na naší slunné Jižní Moravě. Můj WEB